IMG_29551-1024x860
priče iz ERS

Đuzepe Javarone, ERS Freudenberg, Filctem Cgil Como

Svaki ERS ima svoju priču. Ona iz Freudenberg-a počinje krajem devedesetih godina, i nije sva ružičasta. Odnosi sa multinacionalnom kompanijom su pogoršani u poslednje vreme, sa imenovanjem novog menadžera. Upravo u ovom periodu se radi na jednom sporazumu koji bi jednom za svagda regulisao procese informisanja i konsultacija.

„Tražimo da dobijamo informacije blagovremeno, a ne trenutak pre nego što će Grupa doneti svoje odluke.“ priča Đuzepe Javarone, član užeg odbora. „Na sreću, problem je na putu rešavanja. Pošto smo pokazali nameru da se obratimo arbitražnom veću da bi razrešili pitanje, kompanija se prema nama pokazala raspoloživijom.“

U fazi u kojoj primanje ažuriranja o namerama uprave predstavlja nesigurnost, računati na efikasnu komunikaciju između delegata postaje jedino oružje. Ako, unutar jednog postrojenja, kruži glas o nekom potezu kompanije, o tome se govori u ERS i traže se objašnjenja od uprave. Javarone mnogo veruje u bogatstvo koje može nastati iz ljudskih odnosa, iz motiva bilo ličnih bilo strategijskih.

Fascinira ga tema o kulturnim razlikama. Kolegama u odboru s ponosom prenosi vrednosti ERS, i ako postoji stvar za koju bi želeo da se usvoji u njegovom sindikatu to je  nemački pristup. „Oni odmah ulaze u valjanost pitanja, praktični su. To pomaže da se bolje uokvire problemi u dužem periodu, i da se nađu rešenja koja su ukupno korisnija.“

U tom smislu, obuka je važna. Daje konkretnost idealima. Čini čvrstom motivaciju davanjem jasnoće odgovornostima koje su preuzeli članovi ERS. Da li jedan odbor koji dobro funkcioniše, može pomoći da se ojača evropski sindikalni pokret? Za Javaronea potrebno je suprotno. Ces (Evropska konfederacija sindikata) je taj koji treba da pomogne ERS. „Delom to čini pridružujući nam eksperte kada imamo potrebu da produbimo određene agrumente. Zahvaljujući njihovom čitanju ekonomskih fenomena, uspevamo da dobijemo tu sintezu potrebnu za akciju. Ali to nije dovoljno. Uronjeni smo u mnogo širi scenarijo, naše gledište treba da se raširi. Mislim da ERS treba da vrši snažan pritisak na evropsku politiku, ako želimo da imamo minimalnu nadu da ćemo poboljšati svoje sudbine. ERS,Ces i evropske institucije treba da formiraju jedan jedinstveni front. Sami to nećemo uspeti.“