DIGITAL CAMERA
News europee, priče iz ERS

MARIO ONGARO – KOORDINATOR MEĐUNARODNOG ODELJENJA OSIGURANJA I KREDITNIH INSTITUCIJA (FISAC CGIL)

1995. godine je Mario Ongaro počeo da radi na projektu osnivanja Evropskih radničkih saveta, u okviru nekoliko velikih bankarskih grupa. U roku od tri godine, uključeni sindikati su započeli zajednički rad kako bi proširili postojanje evropskih saveta zaposlenih u svim bankama međunarodnog profila koje spadaju u okvir parametara novije direktive. Od tada se mnogo toga promenilo, ali Ongarovo zanimanje za Evropske savete zaposlenih ostalo je isto. Trenutno se bavi programom pod nazivom: ,,Evropski saveti zaposlenih u finansijskom sektoru. Kako unaprediti učešće radnika i predviđanje promene”.

Šta se podrazumeva pod predviđanjem promene?

Ovaj pojam uvršten je u Evropski socijalni plan iz 2007. godine. U njemu se kaže da, u kontekstu u kojem česti procesi restrukturacije preduzeća u velikoj meri utiču na zaposlenost, treba znati prepoznati tendencije tržišta i biti ispred njih. Treba ulagati u profesionalnu reorganizaciju i predvideti čitav niz korisnih mera kako bi se suočilo sa promenama, ali tako da se sačuvaju produktivnost i radna mesta. U tom smislu, jedan ozbiljan i motivisan Evropski savet zaposlenih, koji ume dobro da se nosi sa dužnošću informisanja i savetovanja, može da ima odlučujuću ulogu tako što će sam postati sredstvo koje unapred prepoznaje promenu.

Šta misliš o mogućnosti dodeljivanja pregovaračke moći Evropskim savetima zaposlenih?

Mislim da ovakvi Evropski saveti zaposlenih ne mogu i ne treba da je imaju. Transnacionalno pregovaranje zahvata sektore, a po meni treba da se odvija na nivou evropskih saveza. Oni su ti koji imaju političku ulogu koja je potrebna da bi se suočilo sa sličnim procesima. Prema tome, smatram da predstavnici Evropskih saveta zaposlenih predstavljaju veoma važan resurs, koji treba još više da dobije na važnosti tako što će biti više uključeni. Zaista efikasan evropski sindikat bi trebalo da iskoristi svoje nadležnosti, smatrajući članove saveta aktivnim delom svojih strategija.

Na koji način delovanje Evropskih saveta zaposlenih može pozitivno da utiče na nacionalne sindikalne tokove?

Jednostavnim obavljanjem zadatka koji su pozvani da vrše. Članovi Evropskog saveta zaposlenih treba da prikupe informacije i da ih podele sa sindikatima iz kojih potiču. To služi da bi se bolje usmerile strategije nacionalnih sindikata, koje u suprotnom nemaju način da se suoče sa međunarodnim planom. Naravno, podrška i dijalog moraju da budu uzajamni. Italijanska generalna konfederacija rada, sa svoje strane, ima zadatak da održi živim interesovanje za Evropske savete zaposlenih i pitanja koja su u njihovoj nadležnosti, na svim nivoima svoje organizacije. Nažalost, uprkos naporima uloženim prethodnih godina, ono što smo postigli je nedovoljno i nije imalo kontinuitet. Treba odlučno da nastavimo u pravcu kojim smo krenuli, ulažući sve više u Evropske savete zaposlenih i u sve ono što se tiče transnacionalnih industrijskih odnosa.