Poza dyrektywą

Funkcja informacyjna i konsultacyjna ERZ jest często niedoceniana i okazuje się być nieskuteczna podczas, mającej miejsce w prawdziwym życiu, konfrontacji pomiędzy pracownikami a pracodawcami.

Właściwe informacje i konsultacje, których celem byłoby znalezienie wspólnych rozwiązań („duch” przepisów dotyczących ERZ) to niezbędne elementy by nawiązać konstruktywne stosunki między stronami; dobre praktyki współzarządzania w Niemczech są doskonałym tego przykładem. Właściwa informacja może okazać się bardzo pomocna, również by móc prowadzić negocjacje, w szczególności w odniesieniu do ogólnego stanu przedsiębiorstwa bez granic, w których pracownicy muszą chronić lokalnych warunków, choć świadomi globalnej sytuacji „spółki”.

ERZ nie są więc celem działań ponadnarodowych związków zawodowych, ale są one niewątpliwie użytecznym narzędziem organizacji i działania. ERZ nigdy nie zastąpią związków zawodowych, ale mogą wspierać ich działania, w zakresie przyznanych uprawnień, jeżeli ich potencjał jest w pełni wykorzystany.

Prawdopodobnie nigdy nie zostanie wprowadzone ustawodastwo, wspierające umocnienie międzynarodowego ruchu związkowego w przedsiębiorstwach wielonarodowych, ale w UE (jedyny przypadek na świecie) istnieje ustawa, wedle której pracownicy mają prawo do koordynacji na poziomie międzynarodowym, prawo do informacji i konsultacji, nie ponosząc przy tym żadnych kosztów w kategoriach pieniędzy i czasu. Nie należy tego wszystkiego lekceważyć. To działacze i organizacje związkowe powinny każdego dnia podnosić poprzeczkę i szukać sposobów na to by ERZ były bardziej użyteczne dla ruchu związkowego.

rodriguez

Sui Comitati Aziendali Europei