Narzędzia Dedalus i Arianna

W tej sekcji przedstawione zostaną narzędzia opracowane w ramach projektu Dedalus i Arianna. W szczególności, zajmiemy się tematem skutecznej komunikacji oraz modułami szkoleniowymi.

Obie kwestie zostały omówione stawiając w centrum, działacza związków zawodowych. Kiedy mówimy o komunikacji, w rzeczywistości nie mówimy nigdy o czymś jednostronnym ale raczej o procesie dzielenia się, wymiany, budowania partnerstwa pomiędzy wszystkimi ogniwami sieci związkowej. Coś podobnego można powiedzieć o szkoleniach, które powinny być pomyślane tak aby były dynamiczne i powinny być ukierunkowane na rozwiązywanie problemów i na nauczanie oparte na uczestnictwie. W praktyce, powinien być to proces uczenia się, koncentrujący na wymianie między uczestnikami i bezpośrednim doświadczeniu, niż na prostym przekazywaniu informacji.

Klikając poniżej można uzyskać więcej informacji na temat poszczególnych narzędzi służących do komunikacji i narzędzi szkoleniowych oraz pobrać metodologię i dodatkowe materiały. Wszystkie narzędzia przetestowane w trakcie projektu Dedalus i Arianna opracowano tak by mogły zostać wykorzystane w innych inicjatywach organizowanych przez różnych partnerów sieci związkowej. Idea kryjąca sie za publikowaniem metodologii oraz materiałow, zrodziła się nie tylko z potrzeby opowiedzenia o naszym doświadczeniu, ale przede wszystkim z chęci podzielenia się naszą pracą oraz aby zachęcić do dabat lub działań w zakresie tych zagadnień.

To co charakteryzuje ducha takiego projektu jak Dedalus i Arianna, to chęć przyczynienia się do zbiorowej wiedzy i chęć rozpowszechniania praktyk w zakresie poprawy stosunków pracy na szczeblu krajowym i międzynarodowym.

COMUNICAZIONE FORMAZIONE

rodriguez