VALENTINA_CAPPELLETTI_FOTO
Povestiri ale CEI

Valentina Cappelletti – Secretar general al Filctem CGIL din Bergamo

Valentina Cappelletti a intrat în contact cu realitatea comitetelor europene de întreprindere în urmă cu aproximativ cincisprezece ani, când, în calitate de sindicalistă a FIOM, urmărea unele companii multinaționale cu sediul la Milano. Acela a fost momentul în care și-a creat relații cu unii delegați CEI. În ceea ce îi privește pe aceștia din urmă, subliniază potențialul strategic, în special capacitatea de a influența deciziile întreprinderilor.

Pe ce se bazează această convingere a dumneavoastră?

Din experiențele avute. Îmi amintesc când Otis dorea să  mute o parte din producție în Europa de Est. Am reușit să îi oprim, bazându-se pe rolul comitetului și construind între noi toți o relație fructuoasă.

Apropos despre relația dintre CEI și sindicat, există probleme grave?

Ne străduim să le depășim. Cele mai mari dificultăți au fost legate de o abordare oarecum neatentă din partea noastră, a funcționarilor, a problemelor europene. La rândul lor, membrii comitetelor aveau tendința de a acționa singuri. Dar, repet, pe măsură ce simțim pe pielea noastră legătura evidentă între dimensiunea globală și cea locală, lucrurile se schimbă. Încet încet, ne clarificăm ideile și renunțăm la scepticismul inițial cu care noi, sindicaliștii, priveam comitetele. Pe de altă parte, relaționarea cu ele este o modalitate de a le influența. CGIL poate avea o contribuție semnificativă în cadrul unui comitet. O face în mod constant, alegând din interiorul său delegații pe care îi va trimite să discute cu directorii companiilor multinaționale.

Ce părere aveți despre posibilitatea ca un CEI să poată face negocieri?

Personal, sunt pentru o abordare pragmatică. Înainte de a defini din punct de vedere juridic acest tip special de negociere, ar trebui să oferim comitetelor mai dezvoltate posibilitatea de a o practica. Cred că este o modalitate buna pentru a acumula experiența necesară, reducând temerile care însoțesc progresele importante. Există multe lucruri de făcut înainte: testarea culturilor corporative ale diferitelor grupuri, o mai bună orientare a proceselor de formare, o mai mare implicare a noastră a tuturor. Pe scurt, vom experimenta această perspectivă în mod deschis, înainte de a o oficializa.

Ce aspect, dintre cele specifice ale CEI, credeți că poate influența pozitiv modul în care are loc activitatea sindicală la nivel național?

Multiculturalismul. În prezent ne confruntăm în mod complet cu transnaționalismul numai prin intermediul comitetelor de întreprindere. Eu cred, totuși, că este necesar să aruncăm o privire și asupra situației din străinătate pentru a ne restructura competențele sindicale, indiferent de CEI. Este o chestiune de deschidere, ceea ce ne-ar permite să ne perfecționăm capacitățile strategice de acasă.

Te referi la un fel de forma mentis, așadar …

Merg chiar și mai departe. CEI ne oferă o privire de ansamblu, plasând compania multinațională într-un scenariu alcătuit din conexiuni, cauze și efecte, fluxuri de activități și fluxuri financiare. Cred că ar trebui să ne raportăm, de asemenea, la străinătate și pentru a interpreta funcționarea întreprinderilor diferite de marile grupuri. Aici nu pot să îți dau decât exemplul de excelență a societăților în rețea, dar nu sunt singurele. În Italia avem multe societăți de producție care, deși nu sunt multinaționale, au un profil internațional puternic și o structură organizatorică pe filiere. Deci, da, să ne deschidem mintea. Să fim mai deschiși față de lume.